Frågor och Svar om avel och uppfödning


Här har vi samlat vanliga frågor vi får eller som kan vara intressanta inom avel hälsa, lagar och regler. Om ni har någon fråga som inte finns med här så kontakta någon i avelskommitteen. Våra kontaktuppgifter finns här
 

 
Fråga: Är det krav på att avelsdjuren måste vara ögonlysta innan parning?
Svar: Nej, det är inte något krav för att registrera valparna. Däremot rekommenderar Papillon-Ringen att man gör en ögonlysning efter 3 års ålder.
 

 
Fråga: Är det krav på att avelsdjuren måste vara patellaundersökta?
Svar: Nej, inte för att registrera valparna. Däremot så bör alla avelsdjur vara patellaundersökta och för att få valphänvisning via Papillon-Ringens valphänvisning så måste alla avelsdjur vara patellaundersökta.
 

 
Fråga: Vilka regler gäller angående handpenning?
Svar: Om du som uppfödare vill ta emot handpenning måste du alltid i
samband med detta upprätta ett SKK-köpeavtal. Handpenningen får INTE överstiga 15 % av den totala köpeskillingen och bara tas ut för en specifik valp.
 

 
Fråga: Måste jag veterinärbesiktiga en vuxen hund som ska säljas?
Svar: Ja. Enligt SKK:s grundregel 4:2 åligger det varje uppfödare att till överlåtelsehandling bifoga ett veterinärintyg som inte är äldre än sju dagar. Detta gäller oavsett hundens ålder och även om du skänker bort hunden.
 

 
Fråga: Jag har fått svar på DNA-test och vet inte hur jag tolkar detta?
Svar: N/N = Clear/Fri, N/PRA = Carrier/Bärare, PRA/PRA = Affected/Har PRA.
Mer utförlig förklaring finns längst ner på denna sida.
 

 
Fråga: Vad betyder hereditärt fri?
Svar: Att en hund är hereditärt fri innebär att hunden själv automatiskt är fri från anlag för pap-pra1 genom att båda föräldrarna är fria. Hunden behöver inte DNA-testas förrän den är tredje generation hereditärt fri. Läs mer här
 

 
Fråga: Jag vill låna hane från ett annat land och SKK godkänner inte hanens DNA-prov då det saknas remiss. Hur ska jag då göra?
Svar: Du kan registrera valparna, men dom får då avelsförbud. Det kan hävas så fort valpen/valparna blir DNA-testade. Avelsspärren släpps inte automatiskt utan ägaren måste kontakta SKK för att få bort avelsspärren.
 

 
Fråga: Måste jag har tillstånd för att bedriva hunduppfödning?
Svar: Nej, du behöver normalt inte ha något tillstånd för att bedriva hunduppfödning. Om du däremot tänker föda upp 2 eller fler kullar inom ett år eller om du har 10 eller fler hundar som är över 12 månader måste du ha tillstånd. Tillstånd ansöker du hos länsstyrelsen i ditt län. Du hittar information på länsstyrelsens hemsida https://www.lansstyrelsen.se
 

 
Fråga: Hur registrerar jag DNA-resultatet hos SKK?
Svar: Du skickar in en kopia på den SKK-remiss som fylldes i vid provtagningen och en kopia på provsvaret du fått från laboklin.

Sänd det antingen via brev till:
Svenska Kennelklubben
Avdelningen för Avel och Hälsa
163 85 Spånga

Eller skanna och skicka via mail till:
vet@skk.se