DNA-Test


 
 
Hur gör man för att DNA testa sin hund ?
 
Först en Remiss från SKK vilken du kan skriva ut på SKK:s sida via nedanstående länk
http://www.skk.se/Global/Dokument/Uppfodning/Blanketter/remiss-dnatest-A14.pdf
Denna remiss tar du med dig till veterinären när han tar blodet och han skall skriva under att det är rätt hund. OBS! Remissen ska bara skrivas under av veterinären, men den ska INTE skickas in till optigen utan du ska ta hem den och spara den väl. En kopia på SKK:s remiss ska sedan skickas till SKK tillsammans med resultatet på DNA-testet som du får från optigen.

Sedan är det remissen från optigen, Optigens sida kommer du till via denna länk
http://www.optigen.com/opt9_request.html
(Om du vill ha sidan på svenska så kan du högerklicka på sidan och välj översätt med Bing, så får du antagligen sidan översatt till Svenska)
Optigens remiss fyller du i och betalar innan du ringer och bokar tid hos veterinären för blodtagning. Veterinären skall skicka optigens remiss (den som du har med dig) + blodet till Optigen och SKK,s remiss tar du med dig hem tills vidare ifylld av veterinären att det är rätt hund.
Optigens remiss skall du fylla i hundens alla uppgifter samt att du vill ha svaret hem till dig på din mailadress (finns en fråga om det). Betalningen sker med Visa eller Mastercard med alla siffror på kortets framsida. När blodprovet har kommit fram till Optigen får du ett mail om detta och det är först efter det som pengarna dras från kontot.

När optigen har gjort sin DNA test på din hund så får du det på din mail om du kryssat för det. Senare kommer resultatet även på papper via brev och det är en kopia på det brevet som du tillsammans med remissen ska skicka till SKK.

Alltså. Remiss SKK + Remiss Optigen till veterinären när veterinären skall ta blod från din hund. Samt du skall ha betalt till Optigen innan.

Vid blodprov används ett rör med violett topp.
När ni går till veterinären så ta med tulldeclarationen.
Skrivs ut i följande ordning från Optigens hemsida..
Klicka på "instructions&information
klicka på "sample Collection and shipping"
klicka på "USDA Guidelines for importation declaration"
Skriv ut den sidan.
Mitt på den sidan så finns all info om provet och även plats för er signatur och namn. Klipp ut och tejpa fast det på lådan som veterinären ska skicka.

Här finns bilder som visar steg för steg hur du beställer DNA-test